Bertus Helfrich

Een man die we al een tijdje niet in actie hebben gezien op de Lanen, maar nog altijd in ons geheugen gegrift staat, is ons oud-bestuurslid Bertus Helfrich. Hij woont al weer jaren in ’t enge verre bos in Warnsfeld. Niet echt naast de deur! Zo af en toe brengt hij nog een bezoekje aan de Lanen, want van binnen mist hij het waarschijnlijk best wel een beetje. In april wordt Bertus 60 jaar, alvast van harte gefeliciteerd! Wat zou het toch mooi zijn als Bertus dit jaar weer van de partij zou zijn als deelnemer van de 60+ groep. In een ‘nuver sjeurtsje’, ‘met een paar skerpe opmerkingen’, ‘Swit opuh hasses’ weer even ouderwets in actie op de stienen banen van de Lanen.

De eerste bekende deelname van Bertus dateert van 1983 in groep 2. Op 24-jarige leeftijd had hij nog geen succes. De eerste omloop bleek een te grote barrière. De jaren ’80 waren waarschijnlijk oefenjaren want Bertus kreeg het maar niet voor elkaar met zijn parturen om partijen te winnen. 1e omloop, 2e omloop het hield niet over!

In de jaren ’90 kwam de schwung er in! Zo waar werd er in 1994 de finale gehaald. Bertus kaatste op 35-jarige leeftijd in groep 3 samen met zijn maten Jan Kuipers en Wytze Hempenius, maar het partuur van Simon de Groot, Lieuwe Kloostra en Oepie Amels bleek te sterk. Wel de eerste keer het Balkon op van de Lanen.

In 1998 kwam Bertus weer in de finale, dit keer waren zijn maten: Siep Roukema en Andre Teitsma. Opnieuw trok het partuur van Simon de Groot aan het langste eind samen met Bennie Hof en Jeroen Timmerman. Weer 2e moet Bertus gedacht hebben. Het gaf hem motivatie en ja hoor in 1999 weer de finale met zijn maten Hielke Jager en Dick van de Galien. Dit keer was een ander partuur de dwarsligger, het mocht niet zo zijn. Bennie Zeilmaker, Hans van der Heide en Tsjerk de Groot gingen er met de kransen van door.

Zou het dan nooit gaan lukken voor de Joop Zoetemelk van het kaatsen? En ja hoor als je dat gaat denken, zegt Bertus in 2000: ’t is klaar nou gaan ik um winnuh! Hij kwam in het partuur met Durk de Haan en Bennie Hof en dat bleek het langverwachte succes op te leveren. In de finale versloegen ze Hilbrand Pollema, Jan Kamminga en Bote Brandsma.

De 7 vette jaren waren aangebroken. In eerste instantie geen eerste prijzen meer wel een hoop punten voor het klassement met tweede en derde plaatsen. In 2002 en 2003 ging de finale weer verloren. Met Jacky Bijdeweg en Jan de Haan verloor hij van Willem Rienk Miedema, Bennie Hof en Andre Cuperus. Een jaar later kwam hij net te kort met Anne Pieter Kooistra en Karel de Vries. Bennie Zeilmaker, Peter Kwast en Wopke de Lang wonnen het dat jaar.

In 2007, ja hoor, weer een finale nu in groep 4, de zevende keer maar liefst! Bertus had een mooi partuur met Arjen Lemstra en Jan de Bruin. Ze wonnen het tegen Simon de Groot, Frans de Vreeze en Eelco Ligthart. Door een verandering in leeftijdscategorieën kaatste Bertus nog 1 keer in groep 3. Hij was toen 49. Hij vond het maar niks al die groepen, als het aan hem lag werd er in drie grote groepen gekaatst. Voor alles is wat te zeggen 😉

In 2012 was hij er voor het laatst bij als deelnemer van groep 4. Nog 1 keer een finale moet hij gedacht hebben. Wat stond ie weer te kaatsen daar op de Lanen, samen met Jan Rutten en Theo Draijer, maar ze konden het niet redden tegen het sterke partuur van Geert Zeilmaker, Eddie Sjollema en Simon de Groot. Het bleek het laatste wapenfeit op de Lanen voor Bertus. Daarmee scoorde hij 21 punten in het klassement. Twee keer eerste, zes keer tweede en drie keer derde! Een prachtige score.

Ook als bestuurslid heeft Bertus een hoop betekend voor de Lanen. Op sien manier bracht hij bezoekjes aan onze trouwe sponsoren en kwam hij altijd met mooie bedragen en prijzen in natura weer terug. In 2013 nam hij met ‘pien in sien hart’ afscheid van het bestuur. Tot snel Bertus!

Bekijk hier de volledige lijst van Bertus Helfrich:

https://www.lanenkaatsen.nl/kaatsers/K83024.htm

Vraag aan Bertus? Komst nog een keer terug om de Lanen te winnen in groep 6?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com