In Memoriam: Siebo Homminga

Siebo Homminga, beter bekend als “Hompy”, is afgelopen dinsdag op 72 jarige leeftijd overleden. Na een lange tijd van afnemende gezondheid heeft hij afscheid genomen van dit leven in het bijzijn van zijn kinderen en kleinkinderen die hem de laatste tijd liefdevol hebben verzorgd. Siebo was een icoon van de Lanen. Iedere kaatsliefhebber herkende zijn stem van het omroepen van de parturen en zijn goed getimede grapjes tussen de partijen door. Bijvoorbeeld toen zijn Feyenoord vriend Wiebe van Dijk weer eens niet zijn inleg had betaald. Wiebe die nog maar net in het veld stond werd vermanend toegesproken: “Wil de heer van Dijk eerst sien inleg nog even betaluh”

foto: Joachim de Ruijter

Hompy was zelf geen kaatser maar hij kon enorm genieten van de sfeer en de partijen in perk 1. Siebo bleef als wedstrijdleider altijd trouw in de studio om het programma zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Hierdoor kreeg hij niet veel mee van wat er zich in de andere perken afspeelde. Hij vond het prachtig om af en toe een mooie partij in perk 1 te bewonderen, bijvoorbeeld van zijn schoonzoon en mede bestuurslid Hilko en zeker ook van zijn kleinkinderen. Oh wat was hij trots als ze weer een partij hadden gewonnen. Ook vond hij het prachtig als Siep Roukema, Wiebe van Dijk, Bertus Helfrich of Hilbrand Pollema in actie kwamen, “daar was altied wat reuring en ouwerwets gesjanter in de partijen” . Siebo was al heel lang bij de Lanen betrokken als bestuurslid.

Vanaf 1980 bracht hij orde in de aanmelding en daar plukken we nog steeds de vruchten van. De eerste lijsten werden nog met de typemachine uitgewerkt. Typex was dan ook geen overbodige luxe in die tijd. Door zijn inspanningen en ordelijkheid kunnen we tegenwoordig prachtige overzichten maken van wat de kaatsers sinds die tijd gepresteerd hebben op de Lanen en wat de trends zijn geweest al die jaren. Siebo zijn grote maat op de Lanen was voormalig hoofdscheidsrechter Simon van Dijk (en natuurlijk vrouw Liesje). Als er zich moeilijkheden voordeden tijdens een wedstrijd of als er iemand bijgeloot moest worden dan werd dit samen vakkundig opgelost. Zoals bekend mocht Siebo graag even “de gek an stekuh” dan had hij bijvoorbeeld de rollator van Simon voorzien van een foto met de titel hoofdscheidsrechter er onder, daarmee had hij zeker de lachers op zijn hand. Ook draaide hij vaak herkenbare cd’s tijdens de Lanenpartijen 😉 de Lanenkaats cd van onder meer Wiebe van Dijk ontbrak nooit en terecht! Siebo was ook de man, die onze huidige voorzitter Theo Outhuijse in de jaren ‘90 bij de Lanen haalde.

Vaak in april begon het al te kriebelen bij Siebo, want dan kon hij de lijsten klaar maken voor de inschrijving van de Lanen. Vol creativiteit (zonder computers) had hij alle mappen al vroegtijdig klaar liggen in de zaak. Als er dan een bekende binnen kwam dan was de eerste vraag: “must oek even oppu lijst” De penningen werden vervolgens direct geregeld. “T was een billug met werk, maar het had sien charme” Iedere week dat de Lanenweek dichter bij kwam werden de op de hand gemaakte staatjes bijgewerkt. Vaak was het van “dr mutte nog wel wat bij”. ”K weet niet of we ‘t aantal van vorig jaar wel halen” In de laatste week kwam dan nog het gros van de aanmeldingen binnen. Ook was hij drijvende kracht achter de verloting. Met tal van omroepertjes in de krant probeerde hij lotenverkopers te werven.

Traditioneel werd de loting op de zaterdagavond of zondagmorgen verzorgd in huize Hompy. Met sien allen om de grote keukentafel waar zijn vrouw Jannie voor de nodige hapjes en drankjes zorgde. Het was een feestje op zich. Alle bestuursleden, gasten en RSH hadden niets te klagen. Hij had de smoor in als er om vijf over vijf na de deadline nog iemand belde of die nog op de lijst kon. “met pien en moeite skreef hij er dan nog een bij” maar later was hij hier wel klaar mee. 5 uur is 5 uur “As er nog één belt, het ie pech had” Alle uitgewerkte A2 overzichten moesten dan weer over de kop als het tegen zat. Ondanks dat de loting altijd geordend verliep was hier natuurlijk altijd ruimte voor een grap en een grol. Het was soms hilarisch om te zien hoe 3 opmerkelijke kaatsters bij elkaar in het partuur kwamen. De volgende ochtend waren alle lijsten uitgewerkt en hingen deze in de etalage van de winkel. Het was de tijd dat internet nog niet bestond.

In 2016 nam Siebo na ruim 36 jaar, officieel afscheid van het bestuur. Hij bleef daarna nog wel betrokken als omroeper. Hij kon de Lanen nog niet missen, maar je kon merken dat hij steeds minder energie had en snel vermoeid werd. Schoonzoon Hilko nam steeds meer taken over. In 2009 tijdens de 60e editie van de Lanen werd Siebo Homminga geridderd, een bijzonder moment in het bijzijn van vrouw en kinderen. Hij hield er niet van om in de spotlights te staan, maar in zijn hart was hij maar wat trots! In 2017 werd de koningsbeker in groep 7 (dame 36+) naar hem vernoemd, ook dat vond hij een eer! Hij zou het prachtig vinden wanneer we deze beker dit jaar weer kunnen uitreiken, dus dames 36+ laat dit een stimulans zijn om je op te geven!

Siebo, de cultuurdrager van de Lanen, de stem van de Lanen, de man van de aanmelding en de (ver)loting, de subtiele grappenmaker, Hompy, de familieman, de wedstrijdleider, de DJ, de man van de lijstjes en precisie, we gaan je enorm missen en zullen je nooit vergeten!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com