Dirk Monsma

Een echte ouwe seun is Dirk Monsma ook wel bekend onder bijnaam ‘de Buffel’. Zoon Marcel baarde opzien door in de jaren ’90 vijf keer op een rij de Lanen te winnen, dat deed niemand hem tot dusver na. Maar ook Dirk heeft een behoorlijke staat van dienst op de Lanen. Met 33 punten staat hij in de top 10 van het puntenklassement van de Lanen. Dirk inmiddels zeventiger was er al bij als tiener in de jaren ’60.

Op 15 jarige leeftijd in groep 1 pakte hij zijn eerste prijs. Hij werd 2e met D. Smedinga en Henk Mulder. B de Graaf, J.M. Toering en J. de Vries waren te sterk in de finale van 1961. Na in 1962 de 3e prijs te bemachtigen was het een jaar later raak. Dirk was winnaar van de Lanen in groep 1 samen met Jan van Veen en Gerard Vonk. In de finale werden Gerrit van der Heide, Bouke Kracht en Albert Kuiken verslagen.

Het duurde een aantal jaren voordat er opnieuw successen kwamen in groep 2. In 1969 was Dirk er weer dicht bij. Jan Schoot, A Bergsma en Jetze Nagel wonnen van Dirk en zijn maten B. van Foeken en Sj. Schaafsma. 1972 werd een bijzonder jaar. Dirk won niet alleen de Lanen, maar hij werd ook nog eens tot koning uitgeroepen. Zijn maten in 1972 waren Willem Tienstra en Wybo Dijkstra. Er werd in de finale gewonnen van niemand minder dan Willem van Keulen, S. Wouters en Dirk Munniksma. In ‘73 en ’77 waren er twee derde plaatsen.

In 1979 was Dirk ontzettend dichtbij een overwinning in groep 3, wat hem dichter bij een klavertje 4 zou brengen. In een ijzersterk partuur met Jan Schoot en Pier Wierda ging die finale echter nipt verloren van Simon van Dijk, Johny Ligthart en Ale Olivier. Het werd helaas ook de laatste kans om een klavertje te halen, want in de jaren er na was er maar weinig succes te melden op sportief gebied.

Pas in de jaren negentig toen Dirk naar de 50 liep kwamen de resultaten weer binnen. Zowel in 1994 als ook in 1995 was Dirk de winnaar van het Lanenkaatsen in groep 4. Samen met Jan Hoogstra en Eelke Ligthart stond hij op het hoogste treetje. Piet van der Werf, Wietze Duizendstra en Pieter Haye Stellingwerf kwamen te kort in 1994. In 1995 had Dirk Wiebe van dijk en Bobby Helvrich aan zijn zijde. Piet Zwager, Pier wierda en Klaas van der Hoek gingen ten onder in de finale. Beide keren was Monsma de koning en beide jaren won ook Marcel de Lanen.

Er volgden weer wat arme jaren waarin 1e 2e en 3e omloop het eindstation waren. Pas in 2009 op 63 jarige leeftijd was het weer eens raak. Dirk won samen met Eddy Sjollema en Henk Deelstra. Het sterke partuur won in de finale van Johannes Hinrichs, Piet de Groot en Douwe Bos. Ook in 2010 kreeg Dirk de krans omgehangen samen met Jurjen Dijkstra en Simon de Groot. Hans van der Veen, Jan Volbeda en Gerrit Bijdeweg konden het niet bolwerken.

In 2013 pakte Dirk voor het eerst een prijs in de nieuwe groep 6 voor 60+’ers. Het werd dit jaar 2e . In 2014 behaalde Monsma voor de 7e keer de titel op de Lanen. Zijn maten waren dit jaar Simon de Groot. En Piet Bersma. Gerrit de Vries, Jaap Nieuwenburg en Teake Koster waren de tegenstander in de finale.

Dirk won in één van de laatste jaren een fles Beerenburg als bijprijs, Hier kon hij echter niet lang van genieten, ‘want hij liet m donderen van ’t balkon’ Er vielen gelukkig geen slachtoffers. Het officiële klavertje vier heeft Dirk nooit kunnen winnen, maar hij won wel in vier groepen. Een officieus klavertje vier is wel op zijn plaats! Dirk mag altijd graag even Sjanteren over van alles en nog wat, maar zijn staat van dienst als kaatser mag er wezen in 56 jaar op de Lanen!

Bekijk hier de volledige lijst van Dirk Monsma: https://www.lanenkaatsen.nl/kaatsers/K89048.htm

Lig je er nog wel eens wakker van Dirk, dat je nooit in groep 3 gewonnen hebt?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com