In Memoriam Johannes Brandsma

Johannes Brandsma, “de Brand” is niet meer. Een paar weken geleden spraken we hem nog in een exclusief interview voor het Lanenkaatsen ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum. Hij wist dat hij niet meer lang te leven had, maar hoopte nog wel de PC van 2023 te halen. Helaas was ook dat hem niet meer gegund. Johannes, jongere broer van Lieuwe Brandsma onze hoofdscheidsrechter had niks met zachte bal kaatsen melde hij nog. Alleen voor het Lanenkaatsen maakte hij een uitzondering. Dit vond hij een prachtig gebeuren.

Bijzonder was dat hij de Lanen 3 jaar op rij won in 1976, 1977 en 1978 en later ook nog eens in de genodigdenpartij van oud-kaatsers in 1992.

Voor Johannes begon het Lanenavontuur in 1976 toen hij in het partuur met Jaap van der Veen en C. van der Ploeg kaatste. Het was de eerste deelname voor de Brand op de Lanen, maar hij haalde direct de finale en won deze ook met zijn maten ten koste van Pollie Kwast, B. Kuiken en K. Postma.

In 1977 een herhaling van zetten in het partuur met Henk Nagel en Doede van der Hoek. Het ging bijna mis in de eerste omloop, maar toen “Pummie” Nagel zijn maten even had toegesproken toen kwam het toch nog goed. Hierover een mooie anekdote in ons jubileumboek 75 jaar Lanenkaatsen, dat later dit najaar verschijnt. Uiteindelijk kwamen ze in de finale en wonnen deze van Gerrit van der Ploeg, Jaap Nieuwenburg en Karst van der Heide.

In 1878 werd de trilogie in groep 2 behaald toen Johannes samen met Guus Janssen en M. Broersma ten strijde ging. De 3e finale op rij en weer winst met het koningschap. M. Kooistra, K. Postma en Henk Bruinsma kwamen in de finale te kort.

Vervolgens kaatste Johannes een paar keer mee met de oud-kaatsers groep, waar hij in 1992 ook de overwinning mee haalde samen met D. Fokkema en G. de Jong. Vanaf 1997 tot en met 2004 kaatste Johannes weer mee in de reguliere groepen 3 en 4. Vaak waren de 2e en 3e omloop het eindstation.

Rust zacht Johannes! Namens het Lanenkaatsen wensen we familie en vrienden veel sterkte toe!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com