In memoriam: Jaap Riem en Jan Kok

In de laatste weken kregen we het bericht dat twee coryfeeën uit de Lanenkaatsen historie van ons heen zijn gegaan. Zowel Jan Kok (94) als Jacob (Jaap) Riem (86) haalden een zeer respectabele leeftijd. We wensen familie en vrienden veel sterkte toe met hun verlies. In dit bericht kijken we nog even terug op hun prestaties tijdens hun deelnames op de Lanen.

Jacob Riem werd een paar jaar geleden nog geëerd omdat hij de eerste editie van het Lanenkaatsen had gewonnen in 1950. Hij was tevens de eerste koning in groep 1. Verder weten we alleen dat hij een jaar later de 3e prijs pakte in groep 2. In die tijd werd alles nog op een sigarenkistje bijgehouden En zijn alleen de winnaars bekend uit die tijd.

Jaap Riem

Jan Kok heeft een grote staat van dienst op de Lanen. Hij won de Lanen slechts 1 keer, maar stond wel 8 keer in de finale. Je kunt wel zeggen de Joop Zoetemelk van het Lanenkaatsen. In 1956 en 1957 stond hij in de finale van groep 3. in 1956  op 27 jarige leeftijd, met R. van der Wal en J. van der Heide kwamen ze te kort tegen het partuur van Meinte de Groot, Nis van der Heide en Bertus Helfrich. Een jaar later ging de finale verloren met M. Veltman en H. de Jager. Ze konden het niet bolwerken tegen Sikke Olivier, Jelmer van der Hoek en H. van der Berg. In ’59 en ’60 was er een 3e plaats te noteren.

In 1962 en 1963 stond Jan weer in de finale in ’62 met Sikke Olivier en Ruurd Tichelaar helaas weer net te kort voor de kransen, Willem Koster, Jan Galema en J. van Heemskerk waren te sterk, maar in ’63 was het dan echt raak samen met Tjalling Dijkstra en G. Tichelaar. Eindelijk was daar het hoogste podium. Ze wonnen van G. van Heemskerk, Jan Galema en J. Schoot. In ’65 werd hij opnieuw 2e en ’67 was er weer een 3e plaats voor Jan op zijn erelijst.

In 1972 kwam Jan Kok met A. Kuiper en Pieter Schuil weer te kort in de finale. Dit keer was het partuur van Simon van Dijk, Dirk van Zon en J. van Olst te sterk in de finale. In 1975 nogmaals een 3e plaats, maar in 1978 kreeg Jan een nieuwe kans in de finale van groep 4. Toch mocht het weer niet lukken in de finale samen met M. Willemsma en Klaas Riem. Pollie Kwast Sr., oud voorzitter Jan Teensma en Jochem de Vries bleken sterker.

In 1989 mocht Jan voor het laatst de finale kaatsen in groep 4. Zijn metgezellen waren Piet Zijlstra en Haye Postma. Het werd opnieuw een 2e plaats. Het partuur van Geert Pols, Dirk van Zon en Bouke Zuiderhof won. In ’91, ’93 en ’94 scoorde Jan Kok nog punten voor het klassement door 3e te worden. Zijn laatste deelname dateerde uit 2004 toen hij op 75 jarige leeftijd als een van de oudste deelnemers ooit nog eens mee deed.

Jan Kok was een echte sportman, die van alle markten thuis was!

Jan Kok (overzicht)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com