In Memoriam: Johnny Ligthart

Kaatsen, maar ook zeker voetbal vormden een rode draad door zijn leven. Nu op respectabele leeftijd van 82 is de strijd gestreden. Johnny had een uitgesproken mening en kon “op sien kenmerkende manier precies vertellen, hoe ’t mut, maar oeke hoe ’t niet mut’ en dat deed hij altijd met een glimlach! Hij was een graag geziene gast op de Lanen en een icoon van de kaats- en voetbalsport in Harlingen. Wiebe van Dijk schreef nog een mooi verhaal over Johnny wat te lezen is in ons jubileumboek.

Op de Lanen kende hij ook veel successen als kaatser. Als jonkje was hij er al vroeg bij. Hij maakte de beginfase van het Lanenkaatsen ‘live’ mee in groep 1. Hij is één van de weinige actieve kaatsers, die de volledige historie van 70 jaar Lanenkaatsen kan beschrijven. De eerste bekende deelname dateert van 1951. Johnny moet toen 10 of 11 jaar zijn geweest. Hij zat direct in de prijzen met een 2e plaats.  Jopie de Vries, Meile Wierda en J. Bergsma waren dat jaar te sterk in de finale voor Johnny, Piet Dijkstra en G. Kwast. In 1954 en 1958 pakte hij ook nog eens de 3e plaats in groep 1. Net zoals velen lukte het hem niet om de eerste plaats in groep 1 te pakken. De kans op een klavertje vier was daarmee verkeken.

In 1960 in groep 2 lukte het Johnny wel om het hoogste treetje te bereiken. In het partuur met R. Doper en Meindert Bruinsma werd hij ook nog eens als koning verkozen. S. Miedema, G. Kuipers en Johan Halbesma moesten er in de finale aan geloven. Er volgden meer successen in de jaren ’60. Hij werd nog twee keer 3e in 1961 en 1967. In 1965 was er opnieuw een finale. Douwe Broersma en Bruno Scheffer waren sien maten, helaas voor Johnny moesten ze het onderspit delven tegen Willem Busman, Wiebe van Dijk en Frans Helfrich.

In 1970 kreeg Johnny een nieuwe kans in de finale, dit keer kaatste hij met R. Posthuma en Guus Janssen. F. van der Meij, A.M. Bergsma en H. Stam. Gingen ten onder in de finale. Johnny was opnieuw de koning van de Lanen in groep 2. Het succes ging verder in de jaren ’70 in groep 3, want een jaar later mocht hij weer naar het balkon om de krans in ontvangst te nemen met zijn maten Bobby Helvrich en Jan Ligthart. Meinte Mensonides, J. de Groot en Piebe Zijlstra kwamen te kort in de finale. Johnny werd voor de 3e keer koning. Hij was in de kracht van zijn leven als sportman.
In 1975, ’76 en ’81 miste hij de finale op een haar en werd hij derde met zijn partuur. In 1979 mocht hij nogmaals aantreden in de finaleop 37 jarige leeftijd. Hij had een sterk partuur met Simon van Dijk en Ale Olivier. Aan een vierde winst konden ook Dirk Monsma, Pier Wierda en Jan Schoot niets veranderen. ..en je kunt het wel raden Johnny werd tot koning uitgeroepen.
Het is opmerkelijk dat na 1981 Johnny niet meer een finale wist te halen in de opvolgende tien keer dat hij nog mee deed. Het bleef bij 1e , 2e en 3e omlopen helaas voor hem. In 1999 kaatste hij voor het laatst mee op de Lanen in groep 4. Ondanks dat het in de jaren ’80 en ’90 niet meer tot prijzen kwam, heeft Johnny toch een mooie staat van dienst opgebouwd. Hij staat met 25 punten hoog in het klassement met vier keer winst, drie keer zillver en 7 keer brons. Ook werd hij maar liefst 4 keer koning.


We wensen familie en vrienden veel sterkte toe!

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com