Bouke Zuiderhof

Als we even terug gaan in de tijd dan komen we nog een aantal prachtige kaatsers tegen die ook niet vergeten mogen worden. Met 32 punten, 7 overwinningen, 4 tweede plaatsen en 3 derde plaatsen staat Bouke Zuiderhof op de 6e plaats in het puntenklassement van het Lanenkaatsen.

Bouke was pas op latere leeftijd succesvol op de Lanen. Op 50 jarige leeftijd behaalde hij voor het eerst een prijs in groep 4. Het was wel direct het hoogste treetje, waar Bouke plaats op mocht nemen. Samen met Jaap Nielsen en Feite de Jager won hij de krans. In de finale werden Willem Wielinga, Klaas de Jager en Geert Kracht verslagen. Een jaar later herhaalde hij het kunstje samen met Jan Kuiken en Germ de Vries. Dit keer werd Bouke ook nog als koning uitgeroepen. Barend Westra, Willem Wielinga en Jan van Dijk moesten hun meerdere erkennen.

In 1971 stond Bouke wederom in de finale, maar deze keer trok hij met Willem Wielinga en Klaas Frohlich aan het kortste eind. Klaas Aukema, Germ de Vries en Nis van der Weide bleken te sterk. In ’76 en ’79 miste Bouke op een haar na de finale. 2 keer werd hij derde met zijn partuur in 1977 stond hij wel weer in de finale met in zijn partuur Arien Pascal en Nis van der Weide. In de finale waren ze niet opgewassen tegen Piebe Zijlstra, Sikke Olivier en Jelmer van der Hoek.

In 1981, op 61 jarige leeftijd won Bouke opnieuw de Lanen met Drewis Smedinga en Sape van der Woude aan zijn zijde. Ze wonnen in de finale van Pollie Kwast Sr., Pe Posthuma en Nis van der Weide. Ook in de twee opvolgende jaren mocht Bouke in de finale ‘acte de préséance’ geven. Hij kaatste in 1981 met A. Sjollema en Arien Pascal en in 1982 met Sikke Olivier en Klaas Homminga. Beide keren gingen helaas voor hen verloren.

In 1986 was het wel weer raak met de krans. Bouke inmiddels 67 jaar, won het met Klaas van der Veen en Henk Seerden. Simon van Dijk, L. Alkema en Rein van Dijk redden het niet op. In de tussentijdse jaren ging Bouke er ook wel eens in de 1e of 2e omloop af, maar in 1989 met het 40 jarig jubileum won hij weer samen met Geert Pols en Dirk van Zon. In dit jaar stonden er een mooie 16 parturen op de lijst in groep 4. De honger naar winst was nog niet gestild, want ook in 1990 won Bouke met zijn maten Henk Postma en Wietze Duizendstra. Bouke was inmiddels 71 geworden.

Na een derde plaats in 1992, was het laatste kunstje van Bouke in 1993 Hij won met zijn 74 voor de 7e keer de Lanen en dat kunnen er maar weinig zeggen. Henk Postma en Piet de Vries waren zijn metgezellen. Haye Postma, Willem Tienstra en Piet Zijlstra verloren in de finale.

Bouke mag oprecht de koning van groep 4 genoemd worden, maar dan als ideale maat, want hij werd slechts 1 keer echt tot koning uitgeroepen. Bouke is niet alleen de oudste winnaar van het Lanenkaatsen tot nu toe, maar hij bezet ook nog eens de plekken 2 en 3. Enige kanttekening is wel dat groep 4 vaak slecht 8 tot 10 parturen telde in deze periode, maar dat doet niets af aan de prestaties.

Hoe was Bouke als kaatser en als mens?

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com