In memoriam Geert Pols

We werden geattendeerd op het overlijden van Geert Pols. Hij was een sportman pur sang staat geschreven in de van Wad tot Stad. Geert woonde al zijn hele leven in Franeker, maar kwam ook naar Harlingen voor het Lanenkaatsen. Zijn eerste deelname staat geregistreerd in het jaar 1967 op 24 jarige leeftijd. Hij kaatste in groep 2 met H. Bleeker en J. Ligthart. Ze behaalden samen de 3e plaats dit jaar. Het echte succes op de Lanen volgde echter jaren later.

In 1981 en 1983 ging het nog niet van ’t lijen dakje. Het eindstation was de eerste en tweede omloop met zijn kaatsmaten Anne Bleeker, Albert Dijkstra, IJsbrand Brandsma en A. Gillebaard. In 1986 behaalde Geert voor het eerste de finale samen met Rinnie Brandsma en Werry Hoffmann. Alleen het partuur van Gerrit de Vries, Auke de Haan en S. Fortuin bleek te sterk. Een jaar later met Dirk Munniksma en Willie Hobma, kwam Geert niet verder dan de 2e omloop.

Vanaf 1988 in groep 4 zette Geert een unieke prestatie neer. Maar liefst 5 keer op rij wist hij de finale te halen op de Lanen en sterker nog 4 keer wist hij als koning de lanen te winnen. In 1988 kaatste hij niet met de minsten, namelijk Simon van Dijk en Frans Helfrich. Ze wonnen het van Evert Nadema, Nis van der Weide en Wietze Duizendstra. In 1989 waren zijn winnende maten Dirk van Zon en Bouke Zuiderhof. Wietze Duizendstra moest er wederom aan geloven met Piet de Groot en Jan Kok.

1990 was het enige jaar in deze serie dat Geert genoegen moest nemen met de tweede plaats met zijn maten Simon van Dijk en Dirk van Zon. Dit keer was het Wietze Duizendstra, die na twee tweede plaatsen nu de krans pakte met Henk Postma en Bouke Zuiderhof. Een jaar later was Geert weer terug op het balkon met de koningsbeker in de handen, geflankeerd door Rintje Hiemstra en Lammert van der Wal. Ze versloegen Evert Andringa, Rients Odolphi en Jan de Bruin. 1992 was het laatste succesvolle jaar uit de serie van 5 Henk Postma en Ruurd Tichelaar hielpen Geert naar de overwinning tegen Tjibbe van der Veer, Haye Postma en Simon van Dijk.

Dit bleek de laatste deelname van Geert Pols te zijn op de Lanen. We weten niet waarom hij besloot om niet meer deel te nemen, maar door zijn geweldige optredens staat hij met 17 punten hoog in het klassement van het Lanenkaatsen.

We wensen familie en vrienden sterkte met het verlies!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com