Anja Bouma

Ook het dameskaatsen zit al weer een paar jaar in de lift. In 4 jaar is het aantal dames dat mee kaatst bijna verdubbeld van 36 in 2012 tot 66 afgelopen jaar. In 1988 werd er voor het eerst gestart met de dames groep. Er melden zich dat jaar 50 dames aan. In 1989 waren dit er nog 37 en in 1990 nog maar 12. Het leek er op dat dames niet meer warm liepen voor het Lanenkaatsen. In 1998 werd het dameskaatsen weer opgepakt en met succes, want op dit moment zijn de dames niet meer weg te denken als groep. Sterker nog samen met groep 2 zijn de dames het sterkst vertegenwoordigd.

In 2003 kwam de toen 26 jarige Anja Bouma uit Arum voor het eerst met haar vader naar de Lanen. Wat ze toen nog niet wist is dat ze in 10 jaar de hoogst geplaatste dame in het puntenklassement is geworden. Daarmee verdrong ze Dicky Zegel van de eerste plaats. Tussen 1989 en 2011 won Dicky maar liefst 5 keer de eerste prijs. Beide dames van een andere generatie troffen elkaar nooit op de Lanen.

Bij haar eerste deelname was het direct raak voor Anja. Met haar maten Jolanda Bouma en Judith Brandsma veroverde ze direct de felbegeerde krans. In de finale versloegen ze het partuur van Sjoke van der Veen, Miranda van der Hoek en Bianca Bos.

In de jaren 2005 en 2006 ging het relatief gezien wat minder. De finale werd 2 keer op rij verloren. Ook in 2007 en 2008 zat Anja met een tweede en een derde plaats in de prijzen. De punten voor het klassement kwamen met sneltreinvaart binnen. In 2009 was er dan eindelijk weer de eerste plaats. Ze kaatste samen met Fokje Hoekstra en Naomi Rutten. In de finale werd het partuur van Nicole Hempenius, Angela Dijkstra en Willie van der Veen verslagen.

In 2010 won Anja voor het eerst geen prijs. Dat is wel opmerkelijk te noemen. Ze moet hier van gebaald hebben, want een jaar later was het al weer raak met de eerste plaats en de derde foto in de beroemde fotocollage. Haar maten waren  niemand minder dan Manon Scheepstra en Wiepkje Jorritsma. In de finale versloegen ze Romy van der Veen, Nancy Boomstra en Lisa Ligthart.

In 2012 moest Anja genoegen nemen met de tweede plaats, maar in 2013 was er wederom een eerste plaats te noteren en daarmee kwam ze als hoogst geplaatste  dame in de klassementen.  Met Marije Miedema en Joostina Fennema mochten ze aan het eind van de week het balkon betreden om de krans in ontvangst te nemen. Anja werd nog niet Koning(in) van de Lanen, maar wat niet is kan nog komen natuurlijk.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com