Pollie Kwast

Eén van de iconen van het Lanenkaatsen met een grote staat van dienst is natuurlijk Pollie Kwast. Zijn opslag is nog steeds uniek, maar hij beheerst ook nog steeds de andere facetten van het kaatsspelletje. Tevens is hij al jaren actief keurmeester op de Lanen! Vader van kaatsende zoons Johan en Mark.

In 1973 kwam Pollie voor het eerst in de prijzen op de Lanen op 16 jarige leeftijd veroverde hij de 3e plaats. Het zal hem op dit moment spijten dat hij nooit in groep 1 won, want dan had hij ook de trotse bezitter kunnen zijn van een klavertje 4. (Dit is de prijs wanneer je in de groepen 1 tot en met 4 weet te winnen.) Het duurde nog 10 jaar toen hij voor het eerst in 1983 de overwinning pakte op 26 jarige leeftijd met zijn maten Jan Vlietstra en Piet Tichelaar. In de tussenliggende jaren werd hij al drie keer tweede. Het duurde 3 jaar voordat hij in twee opvolgende jaren weer de eerste plaats te pakken had. één keer in groep 2 en éen keer in groep 3. Zijn maten waren in 1986 Bert Erents en Douwe De Boer en in 1987 Gerard Schuijl en Kees Knier.

In 1995 op 38 jarige leeftijd pakte hij voor het eerst de koningstitel en dit kunstje herhaalde hij in 1996. Opmerkelijk was dat hij twee keer partuur 21 had geloot. De eerste keer met Frans Hoekstra en Rikus Hoekstra een jaar later met Melle Zegel en Siep Roukema. Ook daartussen weer twee verloren finales. Bij het toetreden van groep 4 op 45 jarige leeftijd kende hij weer drie topjaren in 2002, 2003 en 2004 wist hij weer te winnen en werd hij ook tot koning uitgeroepen. In 2002 met Wietze Duizendstra en Sjonnie Nota in 2003 vergezeld door Corrie Hobma en Durk van Wier en in 2004 samen met Frans Hoekstra en Bote Brandsma.

Daarna werd de oogst wel wat minder in 2011 was hij er nogmaals dicht bij, maar toen ging de finale verloren tegen zijn grote concurrent van de laatste jaren Simon de Groot. Pas in 2017 was het weer goed raak. Pollie stond weer eens op het hoogste treetje na lange tijd, samen met zijn maten: Piet de Groot en Henk Draaisma in de 60+ groep. Dit kunststukje herhaalde hij in 2017 met Age van der Goot en Klaas Zijlstra. beide keren werd hij tot koning uitgeroepen.

Sinds 1981 miste hij slechts éen editie van het Lanenkaatsen in 1991. Daarmee zal hij naar verwachting tussen de 40 en 45 keer hebben mee gedaan. Op dit moment bezet hij de 1e plaats in het puntenklassement (een overwinning is goed voor 3 punten, een 2e plaats is goed voor 2 punten en een 3e plaats levert 1 punt op) met zijn 10 overwinningen, 6 2e plaatsen en 4 3e plaatsen heeft hij nu 46 punten verzameld. Hij verzamelde ook nog eens 7 koningstitels bij elkaar. Een enorme staat van dienst dus.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com