Jaap Nieuwenburg

Jaap Nieuwenburg is één van de weinige tweehandige kaatsers. Hij slaat op met rechts en uitslaan doet hij met zijn linker hand. Een kunst op zich. Verder is Jaap al jaren een vaste kracht in de werkploeg en het keurmeesterskorps. Als echte Harlinger ouwe seun, het Jaap ‘de mon oppuh juuste plaats kregen’ en is ie niet om een woordje verlegen.

De eerste notering van Jaap Nieuwenburg dateert van 1968. Jaap toen nog kaatsend in groep 1 won de titel met zijn maten Jan Rutten en Anne Hondema. In de finale waren zij te sterk voor het partuur van J. Pollema, P. Woudstra en Marinus Hogendoorn. Jaap werd uitgeroepen tot de koning van de Lanen. Het zou zo maar kunnen dat Jaap al een paar keer eerder mee deed, maar dat is niet bekend in de statistieken.

Drie jaar later was het al weer raak, toen won Jaap ook in groep 2 de eerste prijs. Zijn maten in 1971 waren Anne Bleeker en Pier Wierda. Ze wonnen in de finale van F. Hempenius, T. Attema en Gerrit Beuker. Jaap werd opnieuw uitgeroepen tot koning.

Een aantal jaren later in 1977 kon Jaap het niet bolwerken in de finale met zijn partuur. Samen met Gerrit van der Ploeg en Karst van der Heide. Het partuur van Johannes Brandsma, Henk Nagel en Doede van der Hoek bleek te sterk. Twee jaar later was er wel weer de eerste prijs. In het partuur met Jan van der Molen en Dirk Kuperus werd ded winst binnen gehaald ten koste van het partuur met Piet Lichtendahl, Arend Smilde en Gerrit van der Wal. In 1980 won Jaap de 3e prijs.

Vanaf 1981 kwam Jaap uit in groep 3. “of de duvel er met speulde” maar Jaap wist niet te winnen in deze groep en daarmee ging de kans op een klavertje 4 verloren. Hij was er tot 3 keer toe heel dicht bij. Al in 1982 behaalde hij de finale met zijn maten Wietze Duizendstra en Roelof van der Pol. In de finale waren ze niet opgewassen tegen Tom Zuiderhof, Siets Swart en Gerrit de Vries.

Pas in 1991 kwam de volgende kans, maar het wou weer niet lukken in de finale met Hans van der Heide en Jochem Broekstra. Theo Outhuijse, Joop Bruinsma en Jurjen Dijkstra bleken te sterk. Een jaar later opnieuw een kans, maar weer bleef Jaap steken op de tweede plaats met zijn maten Piet Hoekstra en Teake Koster. Men was niet opgwassen tegen het partuur van Simon de Groot, Jurjen Dijkstra en Piet Kuiken. De tijd begon te dringen, maar in groep 3 ging het niet meer lukken. Jaap pakte in 1986 en 1994 nog de 3e plaats.

En dat zal je altijd zien, voor het eerst in groep 4 en dan weer de titel pakken met Werry Hoffmann en Eelke Ligthart ten koste van Tjibbe van der Veer, Jetze Nagel en Dirk van Zon. Jaap werd voor de 3e keer tot koning uitgeroepen, een prestatie op zich. In 1999 op 49 jarige leeftijd werd hij nog eens 3e.

In de periode 2001 – 2008 was Jaap afwezig als deelnemer, maar vanaf 2009 was hij weer van de partijen hoe. In 2012 behaalde hij de finale van de nieuwe groep 6. De 60+ klasse. Hij kaatste met zijn maten IJsbrand Brandsma en Tom Zuiderhof. Het partuur van Wiebe van Dijk, Henk Deelstra en Teake Koster was in de finale met 5-4 6-4 te sterk.

Jaap begon in de opvolgende jaren een beetje de Zoetemelk van het Lanenkaatsen de worden. Ook in 2013 met Durk van wier en Dirk Monsma, 2014 met Gerrit de Vries en Teake Koster en 2015 met Henk Deelstra en Frans Hoekstra was de 2e plaats het eindstation, waarmee hij vier keer op rij 2e werd.
Het zou Jaap gegund zijn wanneer hij de oudste groep 6 nog een keer zou winnen! Dit jaar van 12 tot en met 16 juni krijgt hij weer een nieuwe kans. Inmiddels bezet Jaap Nieuwenburg de 6e plaats in het puntenklassement wat is opgemaakt in de periode vanaf 1950 tot nu. Hij werd 4 keer eerste, 8 keer tweede en 4 keer derde en heeft daarmee 32 punten vergaard in een periode van minimaal 50 jaar. Bij een overwinning kan Jaap nog wel een paar plaatjes stijgen in het klassement.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com