Eddy Sjollema

Één van die mannen waarbij het wel heel gek moet lopen als hij er niet bij is op de Lanen is natuurlijk Eddy Sjollema. Hij is enorm fanatiek en weet precies hoe het straatkaatsen in zijn werk gaat. Zit het even tegen dan praat hij zich zelf en zijn maten de wedstrijd weer in, maar dit werkt ook wel eens averechts. Eddy is een niet te missen kaatser van de Lanen, alleen al kijkend naar zijn indrukwekkende deelnamelijst. Met 22 punten staat Eddy ook hoog in het puntenklassement.

Wanneer we even verder inzoomen op deze lijst dan kunnen we constateren dat alleen het jaar 1987 ontbreekt tussen 1981 en 2019.  Dat betekent 32 deelnames op een rij en dat kunnen er maar weinig zeggen. De eerste vermelding is van 1981 vanaf toen zijn de lijsten bewaard gebleven. Eddy kaatste toen in groep 2 met Albert Kooistra en Jan Vlietstra vanuit woonplaats Leeuwarden staat vermeld. Op de lijst met maar liefst 33 parturen behaalden zij de finale met als uiteindelijk resultaat de winst ten koste van Pollie Kwast, S. Munniksma en Henk de Boer. Eddy werd ook voor het eerst koning van de Lanen.

Ook de opvolgende jaren in groep 2 waren succesvol met twee keer een 3e prijs en één keer de 2e prijs. De finale van 1984 samen met J. Tichelaar en H. Zijlstra ging helaas verloren tegen Jacob Tichelaar, Luitzen Nadema en Nico Zijlstra. Eind jaren ’80 kwam de klad er wat in met de eerste en tweede omloop als eindstation. In 1990 in groep 3 kwam Eddy sterk terug. Hij kaatste dit jaar samen met Geert Zeilmaker en Wiebe van Dijk en dat ging als een speer. Eddy won als koning voor de tweede keer de Lanen. Pollie Kwast, Andries Koornstra en Wessel van Andel moesten er aan geloven. In 1993 volgde opnieuw de finale ditmaal met Simon de Groot en Jan van der Molen. Dit keer moesten zij hun meerdere erkennen in het partuur van Piet Zondervan, Henk Deelstra en Theo Outhuijse.

Er volgde weer een magere periode qua resultaten. Tussen ’94 en ’03 zijn er slechts eerste en tweede omlopen te vermelden. Toen kwam het jaar 2004 waarin het tij weer leek te keren, samen met Ype Hiemstra en Piet Zondervan bereikte Eddy de finale. Pollie Kwast was echter uit op revanche naar twee verloren finales tegen Eddy. Bote Brandsma en Frans Hoekstra waren zijn metgezellen. In 2007 en 2010 werd Eddy 3e. In 2009 nog meer succes samen met Dirk Monsma en Henk Deelstra. Ze wonnen de finale van deze jubileumeditie en Eddy werd koning. Johannes Hinrichs, Piet de Groot en Douwe Bos waren een maatje te klein in deze finale. In 2012 stond Eddy voor de 7e keer in de finale. Hij won er drie en verloor er ook drie. Het kon dus alle kanten op. Met Simon de Groot en Geert Zeilmaker had hij twee goede maten, maar in de finale kregen ze het niet cadeau. Jan Rutten, Bertus Helfrich en Theo Draijer vochten als leeuwen, maar dat was niet voldoende om te winnen. Eddy scoorde dus zij vierde overwinning op de Lanen mocht wederom het balkon betreden en op de foto bij Hein. De laatste edities leverde geen prijzen op. Wellicht dit jaar een nieuwe kans voor Eddy Sjollema.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com