Kaatsers van de Lanen: Drewis Smedinga

Kaatsers van de Lanen.

In deze rubriek willen we bijzondere kaatsers in het licht zetten, die op hun eigen manier het Lanenkaatsen kleur geven of hebben gegeven door hun prestaties, persoonlijkheid of opvallende manier van kaatsen. Het Lanenkaatsen kan putten uit een grote bron van informatie betreft prestaties, deelnames, verslagen en foto’s.

Drewis Smedinga

Een man die het Lanenkaatsen domineerde in de jaren ’70 was Drewis Smedinga. Drewis was een beste kaatser. In de jaren er voor was hij op de pc in Franeker te vinden, waar hij zelfs op 39 jarige leeftijd nog de oudste koning van de pc werd. Torn hij terug kwam op de Lanen, won hij 4 keer op rij en werd ook 4 keer tot de koning van de Lanen uitgeroepen. Het werd dus ook hoog nodig tijd dat we deze man in de aandacht zetten in de rubriek “kaatsers van de Lanen”

De eerste keer dat Drewis een prijs pakte was in 1951 op 27 jarige leeftijd. In de finale kwam hij toen nog te kort samen met J. Koster en G. Beuker. Ze moesten hun meerdere erkennen in Klaas Knol, G. De Vries en Appie Koster. De volgende notering was tien jaar later in 1961. Het is niet duidelijk of Drewis in de tussentijd ook deelnemer was op de Lanen.

In 1961 in groep 3 begon het succesverhaal. Hij werd glansrijk eerste met zijn maten H. Schachtschabel  en J. Boersma. Het partuur van D. de Wit, Sikke Olivier en Pollie Kwast Sr. werd verslagen. Het duurde even voordat het succes vervolg kreeg. We hebben het vermoeden is dat dat Drewis in deze periode vooral in de hoofdklasse te vinden was op de velden.

In 1973 kon Drewis nog 1 keer vlammen in groep 3 op 49 jarige leeftijd. Samen met Andries de Haan en bestuurslid uit die tijd Jan Teensma beklommen ze op vrijdag het hoogste treetje van het balkon. Piet Schuil, Meindert Bruinsma en Jan Nieuwenburg moesten hun meerdere erkennen die vrijdag.

Vanaf dat moment heerste Drewis op de Lanen met zijn overstap naar groep 4, zo fit als hij nog was. Met Rein Gemser en Jan Kuiken won hij de Lanen van 1974 ten koste van Klaas Aukema, Feite de Jager en Th. Brandsma en in 1975 was hij samen met D.W. Zijlstra en Jelmer van der Hoek.  Dirk Draaisma, Sikke Olivier en E. Beuker werden naar huis gestuurd met de tweede plaats.

In 1976 werd Drewis voor de vierde keer op rij de koning van de Lanen, deze keer vergezeld door Jan van Dijk en Jans Oving.  M. Willemsma, Joh. Brandsma en Joh. Frietema mochten de zilveren medaille mee naar huis nemen. In 1977 kwam er dan eindelijk een einde aan de hegemonie van Drewis. De halve finale was het eindstation. Piebe Zijlstra, Sikke Olivier en Jelmer van der Hoek gingen er met de hoofdprijs van door. In de tussentijd kwam Drewis ook nog uit in de stedenpartij, die in die tijd nog georganiseerd werd.

In 1980 was het dan wel weer raak in groep 4. Sape van der Woude en Bouke Zuiderhof waren de maten van Drewis. Pe Posthuma, Pollie Kwast Sr. en Nis van der Weide moesten het onderspit delven in dit jaar. In 1982 werd de zevensprong voltooid. Zeven keer winst op de Lanen en zeven keer koning, dat kunnen er maar weinig zeggen. Samen met Nis van der Weide en Jelmer van der Hoek, mochten ze een prachtig aardewerken bordje meenemen naast de kransen en de bijprijzen. De bekende namen: Klaas Homminga, Sikke Olivier en Bouke Zuiderhof werden naar de tweede plaats verdrongen.

In 1983 op 59 jarige leeftijd stond hij nog 1 keer in de finale, maar deze partij wist hij niet te winnen met zijn maten Piet Zijlstra en Hero Bultje. Geen schande want de opponenten waren niemand minder dan Simon van Dijk, Piet de Groot en Hotze Schuil.

Het totaal van Drewis bleef hiermee staan op 27 punten goed voor de 12e plaats in de rangschikking, met 7 keer winst, twee keer tweede en twee keer derde.

Bekijk hier de volledige lijst van Drewis Smedinga:

https://www.lanenkaatsen.nl/kaatsers/K81219.htm

Waar denken jullie aan terug bij de naam van Drewis Smedinga?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com