Jan Nieuwenburg ontvangt Levie Pais Plaquette 2022

Jan Nieuweburg heeft op de Lanen de prestigieuze Levie Pais Plaquette ontvangen. De plaquette wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich op speciale wijze heeft ingezet voor het Lanenkaatsen. Jan Nieuwenburg is al ongeveer 60 jaar vrijwilliger op de Lanen.

Door Ubbo Posthuma

“We hebben Jan Nieuwenburg uitgekozen aangezien hij in 1963 ooit begon als aanmerker bij het Lanenkaatsen”, vertelde Hilko Mulder. “Later werkte hij zich op als keurmeester en nog steeds is Jan actief bij het Lanenkaatsen. We waarderen dit ten zeerste en beseffen ook dat zijn echtgenote Jellie volledig achter Jan zijn vrijwilligerswerk staat.” Nieuwenburg was met olieboer de Vries keurmeester en met “Hos Bonanza”Later stond hij met Jan van Dijk in het perk voor de babtistenkerk en in de jaren ’80 en ’90 samen met Albert Dijkstra in perk 2. De laaatste jaren is hij bij diverse perken te vinden en als bestuurslid van de Eendracht is hij altijd bereidwillig richting het Lanenkaatsen.

De plaquette werd in het bijzijn van bestuursleden Vereniging Oud Harlingen aan Nieuwenburg uitgereikt en echtgenote Jellie ontving een fraai boekte bloemen. Levie Pais werd in 1904 geboren, liet voorzitter Mulder weten. “Hij verhuisde later, maar zijn familie is hier gebleven. Tijdens de oorlog werd de hele familie naar Duitsland gedeporteerd. Als enige is hij op 41-jarige leeftijd teruggekomen. Zijn hele familie, allemaal dood. Hij heeft natuurlijk een dosis geluk gehad.”

Uit verschillende archieven bleek dat de Joodse familie Pais voor de oorlog met het fenomeen Lanenkaatsen is begonnen. In samenwerking met Vereniging Oud Harlingen is samen met toenmalig voorzitter Theo Outhuijse van Stichting Comite Lanenkaatsen het plan opgezet om een Plaquette te laten maken, dit ter nagedachtenis aan de omgekomen familie Pais. De Plaquettes worden gemaakt door Seerden Sport te Franeker. Simon van Dijk ontving de Plaquette in 2019, gevolgd door Willem Tienstra, wn Hein van den Oever.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com