Dick van de Galiën

Kaatsers van de Lanen.

In deze nieuwe rubriek willen we bijzondere kaatsers in het licht zetten, die op hun eigen manier het Lanenkaatsen kleur hebben gegeven door hun prestaties, persoonlijkheid of opvallende manier van kaatsen. Het Lanenkaatsen kan putten uit een grote bron van informatie betreft prestaties, deelnames, verslagen en foto’s.

Op 23 jarige leeftijd besloot Dick van de Galiën zich aan te melden voor het Lanenkaatsen. We spreken over het jaar 1991. In groep 2 behaalde hij direct een 3e prijs. Beginnersgeluk of kwaliteit? Wie zal het zeggen… Zijn maten waren Alfons de Vries en Martin Kuipers. In de halve finale was het partuur van Peter Hoogstra, Hessel Roukema en Bennie Hof te sterk. We konden dit jaar maar liefst 28 parturen noteren op lijst 2.

Hoe dan ook Dick kreeg de smaak te pakken van het Lanensfeertje, want tot 2013 deed hij onafgebroken mee aan alle edities van de Lanen. In 2014 (blessure?) moest hij even verstek laten gaan, maar vorig jaar was hij er gewoon weer bij op 47 jarige leeftijd.

Als Harlinger sportman, ook nog steeds actief keeper bij Zeerobben, hij kan de ballen wel tegenhouden, is Dick een kaatser die je er wel bij wilt hebben in je partuur. Ondanks de vele deelnames is het nog niet gelukt om die felbegeerde krans te winnen op de Lanen. Wel was hij er al 3 keer dicht bij.

In 1995 zat hij in het partuur met Mark Wever en Piebe Hoekstra. Ze rijkten tot in de finale maar daarin bleek het partuur van Marcel Monsma, Alex Engbrenghof en Gooitzen Scheffer te sterk. In 1999 was het weer raak. Wederom werd de finale gehaald in deze 50 jarige jubileum editie. Er deden maar liefst 32 parturen mee in groep 3. Dick inmiddels 31 trof een goed partuur met Bertus Helfrich en Hielke Jager. In de finale bleek het partuur van Bennie Zeilmaker, Hans van der Heide en Tjerk de Groot ter sterk te zijn. Weer die vervelende 2e plaats.

Het duurde 8 jaar voordat Dick weer eens een 3e prijsje pakte. Ook in 2010 lukte het de 3e prijs te veroveren. In 2012 was er op nieuw een kans om revanche te nemen voor 2 verloren finales. Op 44 jarige leeftijd trof Dick, Marcel Monsma en Robert Posthuma in het partuur. In de halve finale werd nog afgerekend met Wytse Hempenius, Gooitzen Scheffer en Erik Tamminga, maar in de finale ging het toch weer mis. Ludwig Seerden, Gerrit Herrema en Erwin van Wier waren met 5-4 te sterk.

In 2018 was Dick er wel weer heel dicht bij. Voor het eerst in de 50+ groep leek het eindelijk zover te komen met zijn maten Teake van der Walt en Murk Godijk. In de finale op 5-5 en 6-6 ging het helaas toch weer mis. Toch weer de 2e plaats!

Tot op de dag van vandaag zit Dick nog te wachten op een plaatsje op de fotoborden. Inmiddels is hij ook doorgedrongen tot de vaste kern van keurmeesters op de Lanen. Volgend jaar waarschijnlijk de 25e deelname op de Lanen!

De echte koning van de 2e plaats op de Lanen is echter Jaap Nieuwenburg. Hij werd al 8 keer 2e . Jan Kok en Sikke Olivier werden beide 7 keer 2e Maar allen wonnen ze ook al een keer. Cees Malda werd al 4 keer 2e en won nog nooit.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com