In Memoriam Willem Tienstra

Afgelopen week ontvingen we het trieste bericht dat Willem Tienstra op 77-jarige leeftijd is overleden. Willem worstelde al langer met zijn gezondheid.

In 2020 ontving Willem nog de Levi Pais Plaquette voor zijn staat van dienst bij het Lanenkaatsen. In de beginjaren van het Lanenkaatsen werd een koningsprijs vernoemd naar Levi Pais. In een later stadium is de prijs vervangen. Sinds twee jaar hebben we in samenspraak met Vereniging Oud Harlingen de naam van Levi Pais geherintroduceerd in de vorm van de Levi Pais Plaquette. Het comité heeft voldoende nominaties voor deze waarderingsprijs, maar vond in Willem Tienstra de juiste winnaar voor 2020. Willem, die geboren werd op de Lanen en dus al snel in aanraking kwam met het fenomeen Lanenkaatsen, begon in de ’70-er jaren als vrijwilliger bij de Lanen. Meer actief werd Willem ergens in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Via kaatsvereniging Eendracht werden er keurmeesters gezocht voor het Lanenkaatsen en natuurlijk wou Willem dat graag doen. De eerste jaren altijd met Jaap Nieuwenburg in perk 4 voor de kerk. Later met Walle de Jager in perk 3 voor de kroeg. Hij vervulde dus taken als keurmeester en later als telegrafist en achter de schermen hielp hij bij allerlei ondersteunende activiteiten.

Willem trad nooit op de voorgrond, maar alles moest wijken voor het jaarlijkse kaatsfeest op de Lanen. Vakanties werden speciaal verplaatst om op de Lanen aanwezig te kunnen zijn. Als familie moest kaatsen hield Willem zich neutraal, hij genoot altijd van de Harlinger humor en de mooie kaatssfeer. Helaas heeft Willem een tijdje terug gedwongen afscheid moeten nemen van het actieve Lanenkaatsen leven, omdat hij qua gezondheid niet meer in staat was om zijn plekje achter de telegraaf in te nemen. Het was prachtig om te zien hoe Willem in gezelschap van zijn naaste familie toch zelf de prijs in ontvangst kon nemen uit handen van voorzitter Hilko Mulder. Daarnaast is er een permanent aandenken in de vorm van een infobord geplaatst op de Lanen nabij de studio van het Lanenkaatsen. Op het bord een tafereel van het winkeltje van de familie Pais van voor de oorlog met daaronder een korte omschrijving. Ieder jaar wordt de winnaar bij gegraveerd in het bord.

We wensen familie en vrienden veel sterkte toe bij dit verlies.

Stichting Comité Lanenkaatsen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com