Marcel Monsma won de Lanen 5 keer op rij.

In deze rubriek willen we bijzondere kaatsers in het licht zetten, die op hun eigen manier het Lanenkaatsen kleur geven of hebben gegeven door hun prestaties, persoonlijkheid of opvallende manier van kaatsen. Het Lanenkaatsen kan putten uit een grote bron van informatie betreft prestaties, deelnames, verslagen en foto’s.

Het lijkt nog niet ver terug in de geschiedenis, maar het is al weer 30 jaar geleden toen Marcel Monsma aan een unieke serie begon in de historie van het Lanenkaatsen. Hij is de enige kaatser die 5 jaar op rij het Lanenkaatsen wist te winnen. In de jaren 1993 tot en met 1997 kon het niet op voor Marcel, waarin hij 1 keer in groep 1 de titel pakte en 4 keer in groep 2. Vader Dirk stond met trots te kijken. Zeker in 1994 en 1995 toen hij ook in zijn groep de overwinning pakte.

In 1993 kaatste Marcel samen met Johhny Duizendstra en de bijgelote Anne van der Tuin. Ze bereikten de finale en versloegen daarin Joop Loonstra, Lammert Dalstra en Siep van der Molen. Om voor het klavertje 4 in aanmerking te komen is het zo belangrijk om ook in groep 1 te winnen. Marcel werd ook als koning uitgeroepen. Een jaar later in groep 2 won Marcel met zijn maten Jan Klaas Gillebaard en Siep de Bruin. Ze bleken te goed te zijn voor het partuur van Dirk Norder, James Guertin en Johan Ligthart.

In 1995 al weer in de eindstrijd van het Lanenkaatsen. Je zou bijna zeggen dat het begint te wennen. De spanning zal er onherroepelijk geweest zijn bij het partuur met Alex Engbrenghof en Gooitzen Scheffer. Ze versloegen het sterke partuur van Dick van der Galien, Mark Wever en Piebe Hoekstra. …en ja hoor in 1996. Marcel slaagde er in om met zijn partuur weer de finale te halen en te winnen met Gooitzen Scheffer en Rob van der Kooi. Gerenomeerde namen als Richard van der Veen, Andre Dijkstra en James Guertin moesten aan de dadendrang geloven.

De unieke serie van 5 op een rij werd voltooid in 1997 Marcel trof in zijn partuur Wytse Hempenius en Johan van der Meulen. Andre Dijkstra, Rob van der Hoek en Jaap Nauta kwamen te kort om te winnen en moesten genoegen nemen met een tweede plaats.

Was het daarna gebeurd voor Marcel? ..nee zeker niet hij was er daarna nog 21 keer bij op de Lanen. De titel bijvoorbeeld in groep 3, die kwam er nog niet in 2012 en 2013 was hij er dicht bij met een finaleplaats. Helaas werd het tot twee keer toe een 2e plaats met in 2012 Dick van der Galien en Robert Posthuma aan zijn zijde en in 2013 Michel van der Ploeg en Marco Lautenbach.

In 2001 en 2018 was er ook nog eens een 3e prijsje en dat maakt de erelijst tot nu toe compleet. Al met al scoor de Marcel al 21 punten bij elkaar in het klassement met 5 overwinningen, 2 x zilver en 2x brons en hij werd 1x keer koning. Wellicht in groep 4 opnieuw succes?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com