Klaas de Jager

In deze rubriek willen we bijzondere kaatsers in het licht zetten, die op hun eigen manier het Lanenkaatsen kleur geven of hebben gegeven door hun prestaties, persoonlijkheid of opvallende manier van kaatsen. Het Lanenkaatsen kan putten uit een grote bron van informatie betreft prestaties, deelnames, verslagen en foto’s.

Nog zo’n geweldige kaatser uit de beginjaren van het Lanenkaatsen is Klaas de Jager. In zijn jeugd was hij al actief en zelfs succesvol bij de KNKB. Hij won zelfs een aantal keer de PC. Op latere leeftijd als 50+er kwam hij ook ten tonele op de Lanen. In het eerste jaar van het Lanenkaatsen kaatste Klaas samen met P. Kwast en W. Steinvoorte, maar een prijs werd niet gehaald. In de periode 1950 tot en met 1972 behaalde hij 21 punten in het klassement met 3 overwinningen, 2 keer als koning. 3 keer behaalde hij het zilver en 6 keer een 3e plaats. Op de site van de PC staat beschreven: “Het was een rustige kaatser in het veld, geconcentreerd, eerlijk, vaardig in het spel en populair bij het publiek. Hij was afkerig van showspel, ererondjes en uiterlijk vertoon”

In 1953 was het voor de eerste keer raak voor Klaas. Hij kaatste in de finale van groep 4 met zijn maten B. Hoekstra en J. Bierma. Ze versloegen daarin het partuur met gerenommeerde namen J. Nielsen, H. Schuil en S. Riem. Klaas werd op het balkon als koning uitgeroepen van de 4e editie van het Lanenkaatsen. In 1951 en 1954 behaalde hij al een 3e prijs.

In 1955 opnieuw in de finale van groep 4 met zijn maten J. Beuker en J. Knol., maar deze keer geen winst want G. de Vries, J. van der Heide en G. Koster bleken een maatje te groot. Een paar jaar later in 1958 was het wel weer de hoogste tree, die Klaas mocht betreden samen met S. Riem en N. Dijkstra na het verslaan van het partuur van D. Tigchelaar, J. Nieuwland en H. Overzet in de finale. Klaas werd opnieuw koning van de Lanen.

We maken weer een sprongetje in de tijd naar 1963 voor de volgende finale. Klaas inmiddels 62 jaar oud wist met G. Nielsen en W. Zijlstra aan zijn zijde nog een keer de Lanen te winnen. In de finale versloegen ze het partuur van J. van Dijk, P. Posthumus en J. Bultje.

In 1965 en 1969 kunnen we nog twee finales noteren van Klaas, maar beide werden helaas voor hem verloren. Hij maakte respectievelijk deel uit van het partuur met M. Boonstra / J. Mulder en G. Kracht en W. Wielinga. In de jaren ’70 scoorde hij nog een paar keer de 3e prijs voordat hij afscheid nam van de Lanen als kaatser.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com