Lanenkaatsen in de beginjaren 1950 – 1980

Kent u ze nog: Klaas Knol, Sikke Olivier, Jan Galema, Arien Pascal, Klaas de Jager, Rimmie Baarda, Jan van Dijk, Johny Ligthart, Meinte Mensonides, Johan Halbesma, Drewis Smedinga en nog veel meer. Het waren de mannen van het eerste uur op de Lanen. Was u erbij toen ze wonnen of bent u familie? We horen graag hoe het was in die tijd?

“in de voetsporen van Klaas Knol, Sikke Olivier en Jan Galema”

Neem contact met ons op via info@lanenkaatsen.nl of schrijf je verhaal op of vertel je anekdote.

In 1980 kwam voor zover bekend het eerste boekwerk uit met informatie en foto’s van 30 jaar Lanenkaatsen. Er staat in beschreven hoe het Lanenkaatsen ontstaan is. De Harlinger Courant van 13 juni 1950 vermeld: “Straatkaatsen in ere hersteld” de buurtvereniging van de Kleine Breedeplaats en de Lanen nemen het initiatief om een kaatspartij te organiseren. Hierbij zijn betrokken de familie van der Gaast van sigarenmagazijn ’t Hoekje, daar woonden Gerrit, Rieke en zoon Bouke. Reeds voor de eerste wereldoorlog werd er al veel gekaatst door de jeugd, aangemoedigd door omwonenden.

Eerste winnaars in 1950

De familie Pais, die een kleine groentezaak op de Kleine Breedeplaats hadden, loofde vaak kokosnoten of pinda’s als prijsje uit. In de buurtcommissie zaten onder andere Nico en Jelly Outhuijse, Klaas Hondema, Jopie Zijlstra, Theo Snijder van de familie Oolgaard, Bouke van der Gaast met later daarbij Jan Teensma, Piet Souverein, Geert Kracht en vele anderen. Zij kregen een geweldige medewerking en zo ontstond feitelijk voor Harlingen een nieuwe feestweek, waar vele aan zouden mee doen of er van zouden genieten.

“Men had de tijd mee, want na die vijf jaar bezetting, was men tuk van een verzetje en was de televisie nog niet de grote spelbreker”

In het eerste jaar van het Lanenkaatsen werd er in twee klassen gespeeld 12 tot en met 17 jaar en 18 jaar en ouder! De inleg bedroeg 25 cent. Er deden respectievelijk 15 en 33 parturen mee. Als koningsbekers werden beschikbaar gesteld de Dirk van Drooge beker en de Levie Pais beker! De eerste winnaars waren Lucas de Vries, Jaap Riem (koning) en Siep van Kammen in groep 1 en in groep 2: Melle van der Heide, Jan Galema (koning) en Teake Hoitinga. De prijsuitreiking was op het balkon van de harmonie. De plek waarop de dag van vandaag nog steeds de winnaars gehuldigd worden.

Er zijn in die tijd veel dingen veranderd. Het cabaret met veel bekende artiesten zoals vroeger kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Ook gaan de winnaars niet meer op de foto in driedelig pak bij Hein van den Oever. Maar de sfeer, het kaatsen en de prestige is in al die jaren eigenlijk het zelfde gebleven en dat is de kracht van het Lanenkaatsen. We kennen zelfs verhalen van PC-winnaars, die in de finale op de lanen zenuwen hadden. We hopen dat we komend jaar op de Lanen deze unieke partij weer kunnen organiseren, maar dat is nog lang niet zeker in deze rare tijd.

Veel informatie verloren gegaan?

Vanaf 1980 hebben we alle complete lijsten beschikbaar in ons archief en op de website, van hiervoor kennen we alleen de winnaars en uiteraard de geweldige fotocollage, die elk jaar op de Lanen wordt gepresenteerd. We weten dat er in de beginjaren veel op sigarendoosjes werd uitgewerkt en dat de aanmelding bij sigarenhandels en andere winkeltjes werd gehouden van der Gaast, van der Moolen, Schikker, Kramer, Frietema en later Hompy, de Bogt en Kamsma.

foto Hein van den Oever 1977, Wie herkent u nog?

Voor ons jubileumboek 75 jaar Lanenkaatsen, dat over een aantal jaar gaat verschijnen, zijn we op zoek naar oude verhalen, lijsten en foto’s. Het zou helemaal geweldig zijn wanneer we ook nog beelden uit deze beginjaren konden vinden, waarin het gebruik van een camera nog niet zo normaal was als nu. Heb je een mooi verhaal, anekdote of weet je nog wat te vertellen over deze beginjaren van het Lanenkaatsen dan horen we dat graag van jullie om dat ook de mensen achter het Lanenkaatsen in deze tijd de aandacht verdienen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com