In Memoriam: Bennie van Dijk

Afgelopen week ontvingen we het bericht dat Bennie van Dijk is overleden. Bennie broer van onder meer Wiebe en Simon van Dijk, die actief bij het Lanenkaatsen zijn betrokken en afgelopen december het eerste jubileumboek 75 jaar Lanenkaatsen ontvingen. Ook Bennie kaatste mee op de Lanen vooral in de jaren ’60. Hij Won de lanen 1 keer in 1966 samen met Rinnie Hoekstra en Piet Zuiderhof. Daarna was hij vaker toeschouwer bij “sien” broers kijkend in zijn kenmerkende houding naast het perk. Broer Wiebe schreef een stukje over Bennie op de Lanen, wat ook in het jubileumboek terug te vinden is:

Op de vraag, wat gebeurde ur bij jimme thuus at ut Lanenkaatsen ur was. Nou, antwoorde Bennie, at ut an pa Jan lei dan wast hast verplicht om met te doen. En dur waren maar liefst vijf die dan met deden, nou ja en ieder geval vier Pa Jan, de oudste Gerrit, Simon en Wiebe de jongste. Ik deed zelf drekt niet met want dat leek mie maar niks tussen al die mesen in te staan. En later mogt ik niet met omdat je inne hoofdklasse kaatsten. At pa Jan dan vroeg hest die al opgeven seun en ik zei nee. Dan was sien commentaar, de must met doen je ossehasses. Maar at je dan met deen hadden en verloren dan zei die dood leuk, jimme kanne oek niet kaatse. Bennie was een bitsje verlegen en daarom deed ie niet al te vaak met. Bennie vertelt verder, en at ik dan met deed dan wuu ik dat natuurlijk graag winne. Maar ik had nog veul liever dat mien vader won. Helemaal as ie teugen Arjen Pascal moest, dat waren prachtige partijen want beiden waren natuurlijk se vuul as een barg. En as pa ut dan won was ik se blied as wat seun. Trouwens ik had een broerke, Wiebe, at die kaatste en hij had wonnen dan kon moeke sien kleren maar drekt uutwasse want die wuu die goochemerd de andere dag weer an hewwe, bijgeloof nou seun. Ik deed een keer met en was toen bij Fedde v d Mei en Jopie de Vries {de Barg}, en we moesten de halve finale teugen broer Wiebe, Jan Wever en Riemer Stecking. Op een gegeven moment staan we 6 geliek en mut die goochemerd opslaan, een klein kaatske. Sien beide maten stonden met de poten wied uut vlak voor ut perk hij sloeg op en wat dogst. De bal vliegt bij een van die maten tussen de poten deur se in ut perk dus een zitbal natuurlijk. En at je ut nou over geluk hewwe dan was dit toch wel mazzel of niet dan. Dattie de finale oek won von ik natuurlijk prachtig. Maar een jaar later was ik bij Rinnie Hoekstra en Piet Stellingwerf en moest ik weer teugen um, hij was bij Dikkie van Wier en nog een natuurlijk. Ut wudde een spannende partij maar wij wonnen en we wonnen de pries oek. En dat von mien kleine broerke dan oek weer geweldig. Ja ik staan teugenwoordig vaak achter perk 1 en at dan een vanne familie mut dan sterf ik hast vanne zenuwen. Nee ut kaatsen zat goed inne familie maar ut Lanenkaatsen in ut bijzonder. Dat was gewoon een feestweek bij ons in ut gezin.

We wensen familie en vrienden veel sterkte toe met het verlies van Bennie

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com