Heimwee naar Lanenkaatsen

Het was al gauw duidelijk dat het Lanenkaatsen geen doorgang kon vinden dit jaar. het is een historisch moment, want nog nooit eerder moest het Lanenkaatsen afgelast worden, maar nu was het voor het bestuur helder en klaar dat de gezondheid van mensen en de ruk op de zorg toch wel een stapje belangrijker is. Dat neemt niet weg, zo een dag voordat de Lanen eigenlijk zou beginnen, dat dit bij de straatkaatsliefhebber wel gevoelens oproept. Normaal gesproken zou onze website een piekbelasting van enkele duizenden bezoekers hebben om maar een glimp op te vangen van de loting in de diverse groepen. Nu is het stil op de website en blijft de Lanen deze week leeg, waar het anders een drukte van jawelste zou zijn. 

foto: Joachim de Ruijter

Voor Harlingers en onze kaatsvrienden uit de regio is het toch wel een gemis dat de Lanen geen doorgang vind. Het is het kaatsevenement waar de echte kaatsliefhebber toch wel naar uit ziet. Voor veel kaatsers is het de partij van het jaar en daar mag Harlingen trots op zijn. Wie had gedacht toen een klein groepje vrijwilligers in 1950 startte met een kaatspartijtje op de “stienen banen” dat het uit zou groeien tot zo’n sterk en alom bekend evenement.

Nu 71 jaar later is het de eerste keer dat de ballen Gerard niet over de Lanen suizen. Even niet plaats nemen op een bankje naast een oude kameraad of je kind of kleinzoon voor het eerst bewonderen tijdens een spannende partij in groep 1. Even geen Harlinger humor langs de kant op het moment dat Pollema of Roukema weer een streek uut haalt of Jan Peu op sien hasses staat. Even geen titanenstrijd tussen Kwast en de Groot om de kop van het klassement. Geen familie Miedema met ’14’ familieleden actief. Niet even strunen langs de fotoborden en op de foto met je vrienden door een van de vele fotografen. Niet even een bakje in de shop of je aanmelden als vriend van de Lanen. Even geen kanonskogels van Drent of van der Schoot. en geen dames 35+ en geen 60+ dit jaar. 

Niet de eerste speech van onze nieuwe voorzitter Hilko Mulder en geen afscheid van die mensen die ons ontvallen zijn dit jaar. Geen drommen mensen om de perken tijdens de finalepartijen en geen Haringkje eten met de keurmeesters. Geen sponsoravondje en bijkletsen met de vrienden. Geen prijsuitreiking op het balkon van de harmonie en ook niet op de foto bij Hein van den Oever. Niet even opruimen met de werkploeg op zaterdagochtend met de wallen onder de ogen. Nee jammer genoeg moeten we een jaartje overslaan.

Gelukkig gloort er weer licht aan de eind van de tunnel en kijken we positief voor uit. Wat we wel doen dit jaar is de uitreiking van de Levi Pais bokaal, die we vorig jaar geïntroduceerd hebben. Dit jaar wordt deze uitgereikt aan een persoon die al sinds de jaren ’70 actief is als vrijwilliger, maar nooit op de voorgrond trad, iemand met een Lanenhart op de juiste plek. Komende vrijdag zal deze prijs in een klein gezelschap en volgens worden uitgereikt. De prijs is ook dit jaar beschikbaar gesteld door Vereniging Oud Harlingen.

Ook zal de Harlinger Courant komende vrijdag de nodige aandacht besteden aan het Lanenkaatsen. Ook al wordt er niet gekaatst het blijft een prachtig onderwerp om over te schrijven en te lezen. Lanenkaatsen ademt historie en traditie. Vele generaties genieten al van ons prachtige evenement en zullen dat nog lang blijven doen. Over vier jaar tijdens ons 75 jarige jubileum brengen we een uniek werk uit over 75 jaar Lanenkaatsen met een tijdlijn van winnaars, achtergrondverhalen, interviews met kaatsers en liefhebbers en veel foto en beeldmateriaal. 

OPROEP: Hebben jullie nog mooie verhalen herinneringen of oude foto’s dan horen we dat graag. Je kunt ons bereiken via info@lanenkaatsen.nl

We zien jullie hopelijk volgend jaar weer allemaal in gezondheid terug op de Lanen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com