Terugblik 1989 “40 jaar Lanenkaatsen”

Normaal gesproken waren we in april begonnen met de aanmelding van de 71e editie van het Lanenkaatsen. Je hebt allemaal kunnen lezen dat in verband met het corona virus deze editie helaas niet doorgaat dit jaar. Dit betekent niet dat we geen aandacht kunnen besteden aan het Lanenkaatsen. De komende weken zullen we terugblikken op willekeurige edities uit het verleden om toch het bijzondere gevoel van het Lanenkaatsen naar boven te halen. Het is tevens een aanzet naar het 75 jarige jubileum, waar de voorbereidingen van zijn begonnen. We beginnen met het jaar 1989 toen het Lanenkaatsen haar 40 jarige jubileum vierde!

Het Lanenkaatsen werd gehouden van 26 tot en met 30 juni en viel samen met de Harlinger stadsfeesten. De deelname tijdens deze jubileum editie was fantastisch met 341 deelnemers verdeeld over 6 groepen. Twee jaar eerder waren er nog slechts 218 deelnemers. Groep 1 jeugd 12 tot en met 17 jaar: 58 deelnemers, Groep 2 18 tot en met 29 jaar: 72 deelnemers, Groep 3 30 tot en met 44 jaar: 101 deelnemers, Groep 4 45 jaar en ouder: 48 deelnemers, Groep 5, Dames vanaf 16 jaar: 38 deelnemers en de groep Oud kaatsers (genodigden) 24 deelnemers.

foto: Harry Blokzijl (Friesland Post)

Het bestuur bestond in die tijd uit voorzitter Bouke van der Gaast, penningmeester Jan Teensma, Secretaris Siebo Homminga en leden Piet Zuiderhof, Jan Dijkstra, Annemarie Dijkstra. Het keurmeesterkorps werd vertegenwoordigd door Simon van Dijk, Jelmer van der Hoek, Jan de Bruin, Jaap Nieuwenburg, Walle de Jager, J. van Andel, Rintje Hiemstra, Willem Tienstra, Age Tichelaar, D. Schaafsma, Albert Dijkstra, Wiebe van Dijk, Jan Nieuwenburg en diverse telegrafisten en aanmerkers. Enkelen zijn nu nog steeds actief bij de Lanen!

Er werd dit jaar ook een programmaboekje gemaakt met veel praktische informatie, die we nu weer kunnen gebruiken. Zo werd er vermeld dat er iedere avond live muziek werd gespeeld, met op maandag “the Sultans”, dinsdag “Confetti”, woensdag “de Sterrekiekers”, donderdag “stedelijk Muziekkorps en vrijdag, je zult het misschien nog wel herinneren, die grandioze avond met de “Havenzangers”.

in het programmaboekje advertenties van Huese Modehuis, Wally’s Snacks croissanterie, Zeezicht, Expert, de Katterug, Kapsalon Boonstra, Hong kong, Jaap Huyser, ‘t Pypke, Reisburo Vonk, Pizzeria Roma, Kamsma, Hein van den Oever, ‘t Noorderke, cafe ‘t skutsje, Kapsalon Steenhuis, Johan Drost, Sigarenmagazijn ‘t Hoekje, Hompy, Anna Caspari, Bakkerij Kuipers, Tromp’s Winkel, Peter Kuiper en de Gastronoom.

foto: Hein van den Oever met bestuur toeziend van het podium

In 1989 waren er 12 kaatsers die 3 keer of vaker koning van de Lanen waren geworden met de top 3: Drewis Smedinga (7x), Klaas Knol (5x) en Sikke Olivier (5x) gevolgd door Wiebe van Dijk, Johny Ligthart, Jan Galema, Johannes Brandsma, Tjalling Dijkstra, Meinte Mensonides, Henk Seerden, Luutzen Nadema en Arien Pascal. Er werd gestreden om de Klaas de Jager Beker, Dirk van Drooge Beker, Nico Outhuijse Beker, Ids Roukema Beker, Bouke van der Gaast beker en de Jan van Dijk beker.

In groep 1 was het partuur van Marco Lautenbach, Richard van Wier en Johan Zuiderhof in de finale te sterk voor het partuur van Martin Scheepsma, Edward Bakker en Jan-Klaas Gillebaard. Richard van Wier werd uitgeroepen tot de koning van het Lanenkaatsen.

In groep 2 was het partuur van Bennie Zeilmaker, Johannes van Dijk en Henk Vlietstra in de finale te sterk voor het partuur van Andre Dijkstra, Dirk Schrik en Mark Wever. Johannes van Dijk werd uitgeroepen tot de koning van het Lanenkaatsen.

In groep 3 was het partuur van Freddy Drenthen, Piet Zondervan en Willem van Keulen in de finale te sterk voor het partuur van Piet Hoekstra, J. Pollema en Obe Volbeda. Piet Zondervan werd uitgeroepen tot de koning van het Lanenkaatsen.

In groep 4 was het partuur van Dirk van Zon, Geert Pols en Bouke Zuiderhof in de finale te sterk voor het partuur van Jan Kok, Wietze Duizendstra en Piet de Groot. Geert Pols werd uitgeroepen tot de koning van het Lanenkaatsen

In groep 5 was het partuur van Dicky Zegel, Hanny Leistra en Petra Leistra in de finale te sterk voor het partuur van Elisabeth de Groot, J. Hof en T. Blanksma. Hanny Leistra werd uitgeroepen tot de koning van het Lanenkaatsen

Er werd dit jaar ook nog gekaatst onder 24 genodige “oud kaatsers” uit verschillende dorpen in de buurt. Winnaars werden Jarich van der Veen (Broeksterwoude), Klaas van Wieren (Berlikum) en Flip Soolsma (Boornbergum). Zij wonnen het in de finale van Rienk de Groot (Leeuwarden), Tjisse Wallendal (Ried) en Gerrit de Jong (IJsbrechtum)

In een artikel van de Friesland Post verteld Jan Teensma: Het publiek staat altijd rijen dik langs de perken en geniet volop. Niet alleen van het kaatsen, maar zeer zeker van de kwinkslagen want de humor ligt in Harlingen echt op straat. de 24 genodigden komen dolgraag naar Harlingen. Ze willen wel knokken om een plaatsje en ze komen er soms apart voor van vakantie terug. Siebo Homminga, genoot altijd zichtbaar als de verhalen loskwamen. het was in die tijd nogal eens slecht weer. het was dan wachten op de “droge buien” zoals hij het zo mooi kon vertellen.

We zijn ook benieuwd naar jou persoonlijke verhaal uit 1989. Won je dit jaar of herinner je dit jaar door een ander voorval. We horen het graag!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com