Lanenkaatsen beleeft topavond in Entrepotgebouw

December, niet echt een maand waarin je nieuws over het Lanenkaatsen verwacht. Toch was er afgelopen vrijdag veel mooi nieuws te vermelden over het Lanenkaatsen aan de ruim 200 bezoekers in het Entrepotgebouw in Harlingen. Centraal deze avond stond de presentatie van het jubileumboek 75 jaar Lanenkaatsen. Op een groot scherm werd het prachtige multimediaboek voor het eerst gepresenteerd aan een breed publiek. Tijdens een interactieve sessie nam schrijver en ontwerper van het boek, Niels Outhuijse, het publiek mee in de rijke historie van het Lanenkaatsen. Met de QR codes in het boek kunnen lezers direct het bijbehorende Youtube filmpje bekijken vanaf hun device.

Bekijk hier de foto’s van Stefan Postema tijdens de presentatieavond: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=100093796083381&set=a.220079034461965

De afgelopen twee jaar hebben Clemens van der Zwet en Doede van der Hoek veel opnames gemaakt rondom de Lanen met Deelnemende kaatsers, publiek en vrijwilligers. Deze opnames zijn toegevoegd aan de al bestaande collectie van filmpjes en nu voor een ieder openbaar te bewonderen op ons Youtube kanaal. Daarnaast heeft Clemens een prachtige jubileumfilm geproduceerd van al deze mooie beelden door de jaren heen. Hulde!

Al sinds 2000 zijn we gestart met het digitaliseren van alle uitslagen, deelnames, kaatsers, fotomateriaal en andere stukken. Dit is de basis geweest voor het jubileumboek dat je meeneemt door 75 jaar rijke geschiedenis. Van opa en of oma, naar vader en of moeder naar de kinderen. Allen komen gebroederlijk samen op de Lanen en ook in het boek. Vanaf 2016 zijn hier tot nu toe 75 verhalen van de “kaatsers van de Lanen” bijgekomen waarvan vele terug komen in het boek. In 2020 is er een jubileumcommissie in het leven geroepen, die actief van start is gegaan met de ontwikkeling van het jubileumboek. Het plan was gesmeed. De uitwerking vond veelal in 2023 plaats in samenwerking met partner Flevodruk Harlingen. Eind november konden we dan eindelijk het prachtige eindresultaat bewonderen.

Voorzitter Hilko Mulder bedankte alle vrijwilligers, die belangeloos een bijdrage hebben geleverd aan het jubileumboek. Daarnaast benadrukte hij in zijn speech het belang van het Lanenkaatsen voor gemeenschap in Harlingen en omstreken. Mooi bruggetje naar het volgende item van de avond, waarin bekend werd gemaakt dat het Lanenkaatsen officieel is opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Theo Outhuijse, adviseur en oud voorzitter, introduceerde deze verrassing, die voor een aantal al geen verrassing meer was. De afgelopen jaren heeft een delegatie van het Lanenkaatsen, waaronder hoofdsponsor Wim Kroon, adviseur Theo Outhuijse, voorzitter Hilko Mulder en comitélid Niels Outhuijse veel werk hebben verzet in de voordracht en uitwerking van een borgingsplan voor het Lanenkaatsen. In 2023 hebben we tijdens 3 sessies onder begeleiding van Kelly Boender van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, actief gewerkt aan dit plan, waarbij we hebben gekeken naar wat is het Lanenkaatsen, wat zijn de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Het plan is eind November goedgekeurd door de toetsingscommissie. Hendrik Henrichs kwam het blijde nieuws bekend maken tijdens de presentatieavond en er werd een officieel certificaat getekend door de genoemde delegatie inclusief burgemeester Ina Sjerps. De gemeente Harlingen heeft het initiatief actief ondersteund!

Als kers op de taart mocht Age Tichelaar uit handen van Burgemeester Ina Sjerps de “Harlinger Draagspeld” ontvangen voor al zijn vrijwilligerswerk bij de verschillende clubs en sportactiviteiten in Harlingen. Age is volgens jaar naar verwachting 50 jaar betrokken bij het Lanenkaatsen als vrijwilliger. Age was zichtbaar ontroerd en bedankte alle aanwezigen!

Vervolgens was de eer aan de gebroeders Simon en Wiebe van Dijk om het eerste jubileumboek te ontvangen. Wiebe die zelf ook een bijdrage heeft geleverd aan de inhoud van het boek, was hier zeer content mee evenals Simon van Dijk, die ook al sinds mensenheugenis, vrijwilliger is geweest bij het Lanenkaatsen. Een grote periode als hoofdscheidsrechter.

Tot slot nam Penningmeester Ludwig Seerden ons even aan de hand bij de verkoopprocedure. Bezoekers die in de voorverkoop het boek hadden besteld konden deze afhalen na de presentatie. Ook werden er nog eens 40 nieuwe boeken verkocht. Het boek is per zaterdag 9 december verkrijgbaar voor € 25,- bij de boekhandels Bruna, de Jong en van der Velde in Harlingen. Ook kun je het boek kopen bij speciale verkooppunten Visit Harlingen op de Grote Bredeplaats, bij Hein van den Oever op de Kleine Bredeplaats en in Franeker bij Seerden Sportprijzen. Meer infromatie vind je op www.lanenkaatsen.nl Ook op de Kersmarkt hebben we ondanks het slechte weer nog leuke reacties gehad en toch ook een aantal boeken verkocht.

Heb je het boek al gekocht in de voorverkoop en nog niet opgehaald. Deze liggen klaar bij Kamsma Schoenen

Tot in het jubileumjaar 2024, waarin het Lanenkaatsen wordt gehouden van maandag 10 tot en met zaterdag 15 juni. Het zou wel eens erg druk kunnen worden en we gaan een aantal oude elementen uit de historie van 75 jaar Lanenkaatsen (eenmalig) terughalen voor dit unieke jubileum. We houden jullie op de hoogte de komende maanden!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com