Kaatsers van de Lanen: Henk Draaisma

In deze rubriek willen we bijzondere kaatsers in het licht zetten, die op hun eigen manier het Lanenkaatsen kleur geven of hebben gegeven door hun prestaties, persoonlijkheid of opvallende manier van kaatsen. Het Lanenkaatsen kan putten uit een grote bron van informatie betreft prestaties, deelnames, verslagen en foto’s.

Henk Draaisma

Als we op Draaisma zoeken in de database van het Lanenkaatsen, dan komt Henk met stip boven aan te staan. Sinds 1980 deed hij maar liefst 37 keer mee.  Alleen in ’91, ’93 en ’03 ontbrak hij op de inschrijflijst. Ook vinden we een aantal Dirk Draaisma’s terug waaronder vader, zoon en neef als ik het goed heb. Corrie, Dianne, Jetze en G. Draaisma complementeren de lijst.

Henk sprokkelde in al die jaren 13 punten bij elkaar in de groepen 2, 3, 4 en 6. Hij won de Lanen al drie keer, werd één keer tweede en twee keer derde. Ook werd hij éénmaal als koning gekroond!

Het succes begon in 1980 toen Henk voor het eerst de finale behaalde met zijn maten Watze de Jong en Henk Bruinsma. In de finale was het partuur van Kees Knier, Jurrien van der Molen en Douwe de Boer te sterk en gingen de kransen aan zijn neus voorbij. Wel een mooie tweede plaats uiteraard!

In 1985 stond Henk wederom in de finale, maar nu in groep 3. Hij kaatste met Teake Koster en Jan van der Molen en het liep als een speer. Ze wonnen deze finale van IJsbrand Brandsma, Siets Swart en Martin Bleeker.

In 1988 was het al weer hosanna. Henk bereikte dit keer de finale met Fedde Helvrich en Kees Knier. Ze versloegen het sterke partuur van Henny Seerden, Pollie Kwast en Klaas Zijlstra. Henk was dusdanig in vorm dat hij ook de koningsprijs in ontvangst mocht nemen.

Er volgde een lange periode van weinig roem. Vaak was de eerste of tweede omloop het eindstation. In 1989 en 1996 waren er nog derde prijzen, maar verder wou het in de jaren ’90 en ’00 maar niet lukken op de Lanen. We moesten wachten tot 2017 toen het eindelijk weer eens lukte voor Henk om de finale te halen samen met Pollie Kwast en Piet de Groot. Hij won de Lanen voor de derde keer. Jsn Kwast, Bote Brandsma en Jan Volbeda moesten het onderspit delven.

Hopelijk kunnen we Henk gauw weer een keer op de Lanen bewonderen.

Bekijk hier de volledige lijst van Henk Draaisma:

https://www.obvibase.com/p/DVA7Txd7mtqadmr5/r/DVA7Txd7mtqadmr5/1/528

Welke partij kunnen jullie nog herinneren met Henk Draaisma en wat was zijn sterke punt?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com