In Memoriam Jan Zeilmaker

Al een tijd lang leed Jan Zeilmaker aan een ongeneselijke ziekte. Jan was strijdbaar en ging lange tijd voor het leven met zijn familie en naaste vrienden. Nu was het moment gekomen dat Jan op was en het los liet. Afgelopen vrijdag namen zijn dierbaren het laatste afscheid. We zullen Jan enorm gaan missen ook op de Lanen, waar hij een niet te missen deelnemer en supporter was.

Jan maakte deel uit van een grote kaatsfamilie. De Zeilmakers kaatsen ieder jaar hun eigen partij en hebben nog nooit om deelnemers verlegen gezeten. Hij was altijd een groet animator om de deze toeterpartij weer tot een succes te maken en niet te vergeten regelde hij altijd de vele prijzen voor de verloting.

Legendarisch waren de sportieve confrontaties tussen de broers Zeilmaker en fam. Kwast, daar hebben ze het jaren naar dato nog steeds over en de anekdotes werden hoe langer hoe gekker.

Op de Lanen ontbrak Jan bijna nooit en evenzo vaak was het het na de eerste of tweede omloop al afgelopen. de eerste notering in de boeken dateert uit 1981, maar we hebben het vermoeden dat Jan ook in de jaren ’70 al mee deed. Hier hebben we echter geen registraties van. Hij kaatste dit jaar Douwe De Boer en Fedde Helvrich. Ze bereikten de 3e omloop dit jaar. Het jaar daarna samen met Corry Zeilmaker en Jan Meijer. Tot 1996 deed Jan onafgebroken mee aan de Lanen, dus in ieder geval 15 keer op rij. Dat zijn unieke cijfers, slechts weinigen kregen dat ook voor elkaar.

Zoals gezegd nog geen halve finales of finales in deze periode, maar ook Jan zou zo graag een keer willen winnen op de Lanen om het balkon te kunnen betreden en op de foto bij Hein te kunnen. Op een of andere manier wou het maar niet lukken. ook niet met broer Geert en Simon de Groot in 1996. Jan was niet van opgeven en ging vol stoom door. Ook tussen 2000 en 2010 ontbrak hij slechts een enkele keer, maar steeds weer in de eerste omlopen uitgeschakeld.

Toen kwam het jaar 2011 een goede loting voor Jan met Pollie Kwast en Jan Kooistra en het liep erg goed met Jan en Pollie aan de opslag. De finale werd eindelijk gehaald en op de vrijdag was het zover. In de finale namen ze het op tegen Jan Reitsma, Simon de Groot en Piet de Groot. Helaas werd het de tweede plaats na een spannende partij, maar voor Jan smaakte dit naar meer. In 2015 behaalde hij de derde plaats met Jetze Nagel en Frans Alberda.

2016 werd eindelijk het jaar van het langverwachte succes. Het geloof was er om toch ooit een keer die Lanen te kunnen winnen. Rik Vlieger en Yke Rodenhuis rolden uit de loting en dat bleek een gouden partuur want ze haalden de finale op vrijdag in groep 6. Ze namen het op tegen Lieuwe Visser, Piet Stellingwerf en Douwe Bos. Een lang verlangde droom kwam eindelijk uit. Jan op de foto en de krans van de Lanen aan de muur!

Het was het laatste wapenfeit van Jan op de Lanen. Hij genoot nog regelmatig van zoon Brian, die de sterren van de hemel kaatste in groep 2 en ook al eens won. Nu nemen we afscheid van een enthousiaste en bevlogen Lanenkaatser.

Rust zacht Jan!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com