Kaatsers van de Lanen: Johan Kwast

Als we het over een kaatsfamilie op de Lanen hebben dan hebben we het zeker ook over de Kwasten Peter en Pollie jr. en sr. zijn al eens aan slag geweest in deze rubriek, maar ook Johan zoon van Pollie verdiend een vermelding. Hij straalt een enorm fanatisme uit en “vreet spreekwoordelijk de stienen uut de Lanen” als hij aan het kaatsen is. Het maakt niet uit met wie of tegen wie, Johan wil altijd winnen.

Winnaars groep 2 2011: Douwe Kamsma, Johan Kwast (K), Dylan Drent

In 1997 debuteerde hij als 12 jarige op de Lanen in groep 1. Sindsdien miste hij slechts één editie in 2014. Hij sprokkelde in 22 edities al 15 punten bij elkaar. 1 keer de hoofdprijs en het koningschap, 4 keer die vervelende 2e plaats en 4 keer de 3e plaats. In 2011 was daar dan de zo felbegeerde Lanentitel en de huldiging op het Balkon. De winnaarsfoto zal dit jaar weer in de etalage pronken tussen alle winnaars van de Lanen van 1950 tot en met 2019.

De eerste finale was in 2000 toen Johan kaatste met Mark Helvrich en Sietse de Vries, toen bleken Pieter van Althuis, Herman Sprik en Patrick Sjollema te sterk. Dat was ook een heel sterk partuur natuurlijk. In 2004 ging Johan in de herkansing met zijn maten Gooitzen Scheffer en Erik de Boer met dit partuur lagen er zeker mogelijkheden, maar de finale dit maal in groep 2, kon niet gewonnen worden. Ook dit keer een gedegen tegenstander in het partuur van Renze Pieter Hiemstra, Martin Looijenga en Raymond Hofstede.

Johan geeft niet snel op en na 3 jaar kwam er een nieuwe kans in de finale met zijn maten Jaco Kingma en Cees Malda. Het zat Johan niet mee want ook deze keer kon hij het niet opredden tegen Jasper Boomsma, Theun van der Molen en Erik de Boer. Na ook een aantal 3e plaatsen was Johan er alles aan gelegen om eindelijk in de voetsporen van zijn opa en vader te treden. Dat lukte eindelijk in 2011 toen hij in Dylan Drent en Douwe Kamsma twee fijne maten trof. De glimlach op de foto zegt alles. Johan straalt van oor tot oor met zijn maten aan zijn zijde, de krans en medaille om en de koningsbeker in de hand. Erik de Groot, Jelmer de Boer en Chris Outhuijse moesten geloven aan de dadendrang van het winnende partuur.

Dat smaakt naar meer moet Johan gedacht hebben. Alleen de jaren erop was er maar weinig succes te beleven op de Lanen. 1e en 2e omlopen waren steeds het eindstation. Tot in 2017 Johan via loting gekoppeld werd aan Marten Hiemstra en Erik de Groot. Samen bereikten ze de finale in een klasse die als maar sterker en sterker werd, dus al een knappe prestatie op zich. Het partuur van Kees van der Schoot, Fabian Noordhuis en Sjoerd Atze de Jong bleek niet te kloppen. Opnieuw een 2e plaats toegevoegd aan het klassement.

In het laatste jaar voor Corona behaald Johan een 3e plaats met Lennard Feenstra en Mart van der Molen. We zijn benieuwd met welke intentie Johan Kwast terugkeert op de Lanen dit jaar.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com